Σήμερα η Google αποτελεί τον απόλυτο τρόπο αναζήτησης προιόντων ή υπηρεσίων. Το Local SEO δεν έχει μόνο οικονομικά οφέλη αλλά ταυτόχρονα είναι ένας σημαντικός τρόπος να ενισχύσετε την συνολική ηλεκτρονική παρουσία σας.

Πάνω από το 50% των επιχειρήσεων δεν έχουν καν Google My Business λογαριασμό. Φυσικά η ενεργοποίηση του GΜΒ είναι μόλις η κορυφή του παγόβουνου. 

Τι είναι το τοπικό SEO?

Το Local SEO αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προωθήσης των προϊόντων και υπηρεσίων σε πίθανούς πελάτες που ψάχνουν για αυτές διαδίκτυακά, κοντά στην περιοχή ή για την περιοχή που βρίσκεται ένα κατάστημα.

Σε αντίθεση με το τυπικό SEO, που φυσικά δεν πάυει να αποτελεί την απαραίτητη βάση της συνολικής παρουσίας σας στις μηχανές αναζήτησης, ο έλεγχος και οι τέχνικες που εφαρμόζονται στο τοπικό SEO είναι τελείως διαφορετικές.

Ενισχύστε την επιχείρησή σας χρησιμοποιώντας Local SEO

Ίσως να αναρωτιέστε γιατί κάποιος θα έπρεπε να ασχοληθεί με το τοπικό SEO όταν στον κόσμο των διαδικτυακών αγορών, η φυσική τοπόθεσία του καταστήματος ίσως φαντάζει ως μικρή λεπτομέρεια.

Οι online αγορές κερδίζουν σταθερά έδαφος εδώ και καιρό. Αλλά ακόμα και αν κάποιος επισκεφτεί το “φυσικό” σας κατάστημα συνήθως το έχει βρει “γκουγκλάροντας” για το προϊόν που ενδιαφέρεται να αγοράσει.

Τι λένε οι στατιστικές της ελληνικής αγοράς

Οι στατιστικές παγκοσμίως δείχνουν ότι το 50% των καταναλωτών που πραγματοποιούν μια τοπική αναζήτηση με το κινητό τους, επισκέπτονται το κατάστημα την ίδια μέρα. Το ίδιο ισχύει και για το 34% που χρησιμοποίησαν υπολογιστή ή tablet.

Πηγή: Business 2 Community

Κοινώς, μόνο 2 στους 10, θα σας ανακαλύψουν και θα επισκεφτούν τον χώρο σας κατά τύχη.

Ειδικότερα οι τοπικές αναζητήσεις Google μέσω κινητού αποδεικνύονται εξαιρετικά προσοδοφόρες αφού:

  • Το 18% οδηγούν σε πώληση απο το κατάστημα
  • Το 78% των καταναλωτών θα αγοράσει άμεσα online

Ρίχνοντας μια ματία στις μηνιαίες επισκέψεις του τελευταίου τρίμηνου του 2017 στην χώρα μας, η Google βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων με τεράστια διαφορά. Φυσικά χρόνο με το χρόνο η διαφορά αυτή γίνεται συνεχώς μεγαλύτερη.

Average monthly website traffic in Greece
Πηγή: DATAREPORTAL, Digital 2018: Greece

Τι περιλαμβάνει η Τοπική Βελτιστοποίηση μιας ιστοσελίδας

Το Local SEO αποτελείται από διάφορους παράγοντες.

  • Δημιουργία και βελτιστοποίηση λογαριασμού Google My Business
  • Έυρεση των κατάλληλων keyword για την εκάστοτε περιοχή
  • Ανάλυση και βελτιστοποίηση Citation
  • Ανάλυση και βελτιστοποίηση των Social Media
  • Ανάλυση ανταγωνισμού
  • Δημιουργία εξωτερικών συνδέσμων (backlinks)
  • Δημιουργία Google Ads καμπάνιας

Μια θέση στην πρώτη σελίδα ή ακόμα καλύτερα στις πρώτες τρεις θέσεις των μηχανών αναζήτησης είναι μόνο η αρχή.

Στο τέλος θα έχετε μία συνδιασμένη στρατηγική βελτίωσης της σελίδας και των μέσων κοινώνικης δικτύωσης που χρησιμοποιεί ενώ παράλληλα θα μπορείτε να απευθυνθείτε στο τοπικό κοινό σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο καταλαβαίνοντας για πρώτη φορά τις πραγματικές του ανάγκες.

Βέβαια το τοπικό SEO είναι απλά ένα τμήμα του SEO και είναι πρακτικά αδύνατο έαν ο ιστότοπος σας δεν πληροί όλες τις προδιαγραφές που ορίζει η Google.

Ο μόνος τρόπος για να καθορίστουν οι διορθώσεις που χρειάζεται ο ιστότοπος σας είναι ένας ολοκληρωμένος SEO έλεγχος πολλά κομάτια του οποίου θα καθορίσουν και την στρατηγική Local SEO που θα ακολουθηθεί.

Αλλά μπορείτε να πάρετε μία ίδέα για την θέση στην οποία βρίσκεστε εντελώς δωρεάν αυτή τη στιγμή.