Το Mobile SEO γίνεται ολοένα και σημαντικότερο τα τελευταία χρόνια αφού οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε το smartphone ή το κινητό μας για να σερφάρουμε στο internet.

Μια ιστοσελίδα μπορεί να φαίνεται τέλεια στην οθόνη του υπολογιστή αλλά τι συμβαινει όμως οταν κάποιος θα χρησιμοποιήσει το tablet ή το κινητό του για να την επισκεφτεί?

Mobile Responsive Design
Mobile SEO - Responsive Design

Πόσο σημαντικό είναι το Mobile SEO για την Google?

Tον Απρίλιο του 2015, η Google εισήγαγε το Mobile-Friendly Update στους αλγόριθμους με τους οποιούς αξιολογεί και φυσικά κατατάσσει τις σελίδες. Χωρίς να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες τα Index Crawlers της Google ξεκίνησαν να εξετάζουν ξεχώριστα τις “σταθερές” (Desktop Index) και “κινητές” (Mobile Index) εκδοχές ενός ιστότοπου.

Από εκείνη τη στιγμή βέβαια ξεκίνησε και ο διαχωρισμός μετάξυ Desktop SEO και Mobile SEO αφού το ranking μίας ιστοσελίδας ήταν διαφορετικό ανάλογα με το μέσο που χρησιμοποιείς. Κοινώς, η κατάταξη μιας σελίδας όταν η αναζήτηση γίνεται σε PC ήταν διαφορετική απο αυτήν σε smartphone ή tablet.

Έτσι λοιπόν ένα website μπορει να βρίσκόταν στην πρώτη σελίδα της Google για κάποιες λέξεις-κλειδία (keywords) στον υπολογιστή και πολύ χαμηλότερα ή ακόμα και πουθενά στο κινητό.

Σήμερα το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αφού η Google τιμωρεί κάθε ιστότοπο όταν δεν είναι mobile friendly σε όλες τις αναζητήσεις αφού στο τέλος λαμβάνει υπόψιν της μόνο τα αποτελέσματα του Mobile Index.

Πόσοι άνθρωποι χρησιμοποιουν κινητό για τις περιηγήσεις τους?

Σύμφωνα με την Statista, από τις αρχές του 2017 και μέχρι σήμερα, η παγκόσμια επισκεψιμότητα μέσω κινητών (χωρίς να υπολογίζονται τα tablet) κυμαίνεται σταθερα κοντά στο 50%.

Mobile SEO Checks
Source: Statista

Όπως καταλαβαίνετε, η υπόθεση Mobile SEO δεν έιναι απλά απαραίτητη για την Google για να βρεθείτε στην πρώτη σελίδα αλλά αγνοώντας την ουσιαστικά χάνετε και τους μισούς από τους πιθανούς επισκέπτες του website σας.

Ο ιστότοπος σας πρέπει να είναι Mobile Friendly

Το Mobile SEO είναι μονόδρομος εάν είστε αποφασισμένοι να κατακτήσετε την κορυφή της Google.

Είμαστε σε θέση να ελέγξουμε και φυσικά να βελτιστοποιήσουμε το mobile version μιας ιστοδελίδας έτσι ώστε:

  • Να έχει τις σωστές προδιαγραφές που ορίζει η Google ώστε να θεωρέται mobile friendly
  • Το περιεχόμενο παρουσιάζεται σωστά σε smartphones και tablets
  • Είναι ευανάγνωστο σε μικρές οθόνες
  • Δεν χρειαζεται zoom ή μετακίνηση της οθόνης αριστερα και δεξιά
  • Η περιήγηση είναι δυνατή με τη χρήση ενός δακτύλου
  • Είναι σχεδιασμένη με γνώμονα την καλύτερη δυνατή εμπειρία του επισκέπτη (UX: User Experience)