Η δημιουργία ιστοσελίδας είναι κάτι το αυτονόητο στις μέρες μας αφού οι περισσότεροι όταν θέλουν να βρουν μια πληροφορία ή υπηρεσία, απλά το Googl-άρουν. Ειδικά εάν μια εταιρεία βασίζει τα έσοδα της μέσω online αγορών, τότε το να βγαίνει πρώτη στην Google για συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά είναι μονόδρομος.

Πως όμως μπορείς να βγάλεις μερικές σελίδες της ιστοσελίδας σου στην πρώτη θέση της Google; Έχει ουσία η επένδυση χρόνου και χρήματος στην βελτιστοποίηση της για μηχανές αναζήτησης; Μπορεί κάποιος μόνος του να βελτιστοποιήσει την ιστοσελίδα του για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην Google;

Κατηγοριοποίηση Αποτελεσμάτων της Google

Αρχικά θα πρέπει να μιλήσουμε λίγο για το πως παρουσιάζει η Google τα αποτελέσματά της, διότι παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή του τρόπου προώθησης μιας ιστοσελίδας.

Παρακάτω θα δείτε ένα στιγμιότυπο οθόνης (σε απλά ελληνικά “screenshot”) με τα αποτελέσματα της Google για την λέξη-κλειδί “ανταλλακτικα αυτοκινητουλικάρετε επάνω για να τις δείτε καλύτερα).

Εδώ να επισημάνουμε ότι οι απόλυτοι αριθμοί των αποτελεσμάτων και θέσεων που θα αναλύσουμε δεν είναι πάντοτε ίδιοι, εξαρτώνται από τις λέξεις-κλειδιά.

Ανάλυση θέσεων των αποτελεσμάτων της Google

Η Google διαθέτει πολλούς τρόπους παρουσίασης των αποτελεσμάτων της, αλλά στην προκειμένη περίπτωση βλέπουμε 4 κατηγορίες

1 - ΠΑΝΩ ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ (Ad Space)

Όπως είναι γνωστό, η Google έχει τεράστια έσοδα από την δυνατότητα προσφοράς διαφημίσεων σε εταιρείες.

Αυτό σημαίνει ότι σε δημοφιλείς λέξεις-κλειδιά υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ εταιρειών.

Στο παραπάνω παράδειγμα, υπάρχουν πάνω από 20 εκατομμύρια αποτελέσματα, και με έναν γρήγορο έλεγχο, περίπου 100,000 χρήστες το “Googl-άρουν”.

Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία που βρίσκεται στην πρώτη θέση της Google για αυτή την λέξη-κλειδί, εμφανίζεται σε 100,000 χρήστες τον μήνα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 40% των χρηστών θα κλικάρουν στα πρώτα 3 αποτελέσματα.

Google serps ad results
Έλεγχος μέσω GAchecker

Οι πρώτες θέσεις ανήκουν στις ιστοσελίδες που έχουν πληρώσει την Google για διαφήμιση (Αποτελέσματα 1 με 4).

Η διαδικασία των Google διαφημίσεων είναι πολύπλοκη και για αυτό θα την αναλύσουμε σε ένα άλλο άρθρο.

Εάν θέλετε η ιστοσελίδα σας να βρίσκεται στην πρώτη θέση της Google (στην θέση των διαφημίσεων), θα πρέπει να βάλετε το χέρι στην τσέπη σας και σε κάποιες περιπτώσεις πολύ βαθιά.

2 - ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Τα αποτελέσματα που δείχνει η Google είναι προσωποποιημένα.

Αυτό σημαίνει πως για το συγκεκριμένο παράδειγμα τα αποτελέσματα θα είναι διαφορετικά για κάποιον χρήστη από την Αθήνα με κάποιον χρήστη από την Θεσσαλονίκη.

Η θέση των τοπικών αποτελεσμάτων, θα σας δείξει εταιρείες που βρίσκονται κοντά στην περιοχή ή πόλη σας.

Google serps local results

Έχοντας βελτιστοποιήσει την ιστοσελίδα σας για τοπικές αναζητήσεις, σας δίνεται η δυνατότητα να εμφανίζεστε ακριβώς κάτω από τα την θέση των διαφημίσεων (Θέση 5).

3 - ΘΕΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Σε αυτές τις θέσεις (Αποτελέσματα 6 με 15) εμφανίζονται ιστοσελίδες που έχουν βελτιστοποιηθεί άρτια ως προς τις μηχανές αναζήτησης.

Δεν χρειάζεται να πληρώσετε για διαφημίσεις, αλλά απαιτείται μια ολοκληρωμένη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας (Δείτε περισσότερες πληροφορίες στην κατηγορία του SEO Ελέγχου).

Google serps organic results
Google serps organic results 2

4 - ΚΑΤΩ ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ (Ad Space)​

Αυτή η θέση (Αποτελέσματα 16 με 18) εξυπηρετεί ακριβώς τον ίδιο σκοπό με την “ΠΑΝΩ ΘΕΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ”.

Ο λόγος που κάποιες εταιρείες εμφανίζονται κάτω, είναι διότι η προσφορά που έκαναν στην Google για την συγκεκριμένη λέξη-κλειδί ήταν πολύ μικρότερη από τις πρώτες 4.

Google serps results example 5 - Ads

Εάν υποθετικά υπάρχουν 100 εταιρείες που θέλουν να διαφημιστούν για την λέξη-κλειδί “ανταλλακτικά αυτοκινήτων”, θα πρέπει να ορίσουν το ποσό που θέλουν να πληρώσουν (ανά κλικ).

Η Google θα τους βάλει σε σειρά προτεραιότητας με βάσει το ποσό που διαθέτουν. Οπότε μοιραία κάποιοι θα εμφανιστούν στις πρώτες ή τελευταίες θέσεις της πρώτης σελίδας της Google και άλλοι στην 2η, 3η, 4η, κ.ο.κ.

ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΜΕΘΟΔΟ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ Google

Παίρνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να σκεφτείτε για ποιο λόγο θέλετε η ιστοσελίδα σας να βρεθεί στην πρώτη θέση των αποτελεσμάτων της Google και πόσο χρόνο και χρήμα διαθέτετε.

Πρώτη θέση στην Google με την χρήση Google διαφημίσεων (Google Ads)

Η πιο γρήγορη και εύκολη λύση για να βρεθείτε στην πρώτη θέση είναι η χρήση Google διαφημίσεων.

Πρώτου πάρετε αυτήν την μεγάλη απόφαση, σιγουρευτείτε πως:

  1. Έχετε επαρκές budget για ένα σωστό Ad Campaign
    1. Για πολύ ανταγωνιστικά keywords το budget μπορεί να φτάσει και μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ
  2. Έχετε έτοιμη την ιστοσελίδα σας για να πετύχετε υψηλό ποσοστό μετατροπής χρηστών σε πελάτες
    1. Εάν δεν καταφέρετε να μετατρέψετε ένα σεβαστό ποσοστό χρηστών σε πελάτες, τότε το Ad Campaign απλά θα αυξήσει τα κόστη σας
  3. Έχετε διαλέξει λέξεις-κλειδιά που απευθύνονται σε εν δυνάμει πελάτες
    1. Η χρήση keywords που απλά θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα θα έχει άμεσα αρνητικό αντίκτυπο στα οικονομικά της εταιρείας σας

Ιδανικά θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικούς με μεγάλη εμπειρία στις Google διαφημίσεις για τον έλεγχο όλων των παραπάνω.

Πρώτη θέση στην Google με βελτιστοποίηση ιστοσελίδας για την (SEO)

Η βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για μηχανές αναζήτησης έχει άμεσο αντίκτυπο στην κατάταξη σελίδων αλλά δεν στέκεται μόνο εκεί.

Το SEO για να εφαρμοστεί σωστά και να δώσει αποτελέσματα απαιτεί χρόνο.

Τα αποτελέσματα αυτά έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια και βοηθάνε όχι μόνο μερικές σελίδες, αλλά ολόκληρη την ιστοσελίδα σας.

Εάν μία σελίδα σας βρεθεί στην πρώτη οργανική θέση της Google, τότε αυτόματα η Google και οι χρήστες αντιλαμβάνονται την εταιρεία σας ως αυθεντία στο συγκεκριμένο θέμα.

Αυτό συνοδεύεται με πάρα πολλά θετικά οφέλη ως προς την ιστοσελίδα (και εταιρεία) και αποκτάτε σημαντικά πλεονεκτήματα απέναντι των ανταγωνιστών σας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΙΔΑΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ Google

Η πρώτη διαφορά μεταξύ του Google Ads και του SEO είναι η ταχύτητα.

Με την χρήση των Google Ads έχει άμεση πρόσβαση στις πρώτες θέσεις της Google, ενώ με το SEO χρειάζεται χρόνος (από 3 μέχρι 6 μήνες).

Η δεύτερη διαφορά είναι ο χρόνος διατήρησης της κατάταξης της ιστοσελίδας σας.

Όταν σταματήσεις να πληρώνεις την Google, τότε η ιστοσελίδα σου θα εξαφανιστεί από τα αποτελέσματα, τουλάχιστον από τις πρώτες θέσεις.

Έχοντας βελτιστοποιήσει την ιστοσελίδα σου για την Google με σωστές και νόμιμες μεθόδους, τότε η ιστοσελίδα σου με την πάροδο του χρόνου θα ανεβαίνει στην κατάταξη των αποτελεσμάτων.

Με την “φυσική” άνοδο μίας σελίδας δημιουργείται μια θετική δυναμική που θα παρασύρει το σύνολο της ιστοσελίδας σας, κάνοντας ευκολότερη την υψηλή κατάταξη καινούργιων και παλιών σελίδων.

Για εταιρείες με χαμηλό budget η βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας για μηχανές αναζήτησης θεωρείται μια καλή λύση.

Για εταιρείες με υψηλό budget η χρήση Google Ads είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος προώθησης προϊόντων.

Φυσικά, υπάρχει και η λύση της χρήσης και των δύο αυτών μεθόδων σε συνδυασμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *